Έργα

Αρχικά όταν είχε έρθει το θέατρο σκιών στην Ελλάδα, οι παραστάσεις ήταν διασκευές από τούρκικα έργα. Ο Μίμαρος πρόσθεσε πολλά καινούρια έργα, κωμωδίες και ηρωικά και οι μετέπειτα καραγκιοζοπαίκτες συνέχισαν παρουσιάζοντας νέων ειδών έργα που ανήκουν σε πολλές κατηγορίες. Επίσης μετέφεραν στο μπερντέ έργα από τις αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες. Ακόμα και σήμερα βγαίνουν πολλά ακόμα έργα καινούρια και επίκαιρα, οικολογικά και άλλα με σύγχρονα μηνύματα από νεότερους καραγκιοζοπαίκτες.
Μερικά έργα από κάθε κατηγορία:

Κωμωδίες

Κωμικές παραστάσεις που ο συνήθως ο Καραγκιόζης μπλέκει σε ένα σωρό περιπέτειες. Στις κωμωδίες πρωταγωνιστεί πάντα ο Καραγκιόζης και συνήθως τα περισσότερα γνωστά πρόσωπα: Σιορ-Διονύσιος, Μορφονιός, Σταύρακας, Σολομών, Μπαρμπαγιώργος κλπ.  Έργα όπως: Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη, Ο γάμος του Καραγκιόζη, Ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου, Ο Καραγκιόζης φούρναρης, Ο Καραγκιόζης μάγειρας, Τα εντάλματα του Καραγκιόζη, Ο Καραγκιόζης γραμματικός, Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα, Ο Καραγκιόζης γιατρός, ο Καραγκιόζης στο φεγγάρι κλπ. Αρχικά πολλές από τις πρώτες κωμωδίες ήταν βασισμένες στο τούρκικο θέατρο σκιών όπως «Ο Καραγκιόζης φαρμακοποιός», «Ο Καραγκιόζης γραμματικός», «Το μαγεμένο δέντρο», «Το κιούπι», «Ο γάμος του Καραγκιόζη», «Ο Καραγκιόζης κουνιέρης», κ.α.

Ηρωικά

Στα λεγόμενα ηρωικά έργα ο Καραγκιόζης έχει μικρό ρόλο. Βασικοί χαρακτήρες είναι πρόσωπα από την επανάσταση του 1821 όπως ο Αθανάσιος Διάκος, Κολοκοτρώνης κλπ. και άλλοτε μυθικά και φανταστικά πρόσωπα εμπνευσμένα από την περίοδο της τουρκοκρατίας, επίσης εμπνευσμένα από τα δημοτικά τραγούδια, την προφορική παράδοση, ποιήματα και λαϊκές φυλλάδες της εποχής. Έργα με αρματολούς, τσολιάδες, καπετανέους, λήσταρχους κλπ. Περιέχουν λιγότερα κωμικά στοιχεία μα περισσότερο συναίσθημα και συγκίνηση. Οι καλοί καραγκιοζοπαίχτες τα προτιμούσαν μα δυστυχώς σήμερα όλο και λιγότερο παίζονται. Παλιότερα, λόγω μεγάλης διάρκειας, παιζόντουσαν 2 μέχρι και 3 συνεχόμενες βραδιές και στην κορύφωση του έργου οι καραγκιοζοπαίχτες έκαναν "αποθέωση" όπου "έπεφτε" το πανί και οι καραγκιοζοπαίχτες με τους βοηθούς τους έπαιρναν τους ρόλους. Σε αυτά τα έργα ο καραγκιοζοπαίχτης έβγαζε το ταλέντο και την ψυχή του και παλιότερα το κοινό ταυτιζόταν πολύ περισσότερο από σήμερα και τα ζήταγε. Πολλοί θεατές προτιμούσαν να πηγαίνουν στα ηρωικά έργα παρά στις κωμωδίες. Ο Καραγκιόζης συνήθως εδώ παίρνει τον ρόλο ενός πρωτοπαλίκαρου που στο πλευρό του ήρωα μάχεται κι αυτός με τον τρόπο του για την ελευθερία. Έργα όπως: Ο Αθανάσιος Διάκος, Κατσαντώνης, Ο καπετάν-Απέθαντος, Ο καπετάν-Γκρης, Η κρεμάλα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, Ο Καπετάν Καραφωτιάς, ο Μαύρος Καπετάνιος, Ο Καπετάν Κίσσας, ο Καπετάν Αηδόνης, ο Χριστιανομάχος κλπ.

Κοινωνικά

Σε αυτή την κατηγορία σκιαγραφούνται διάφορες πλευρές της ανθρώπινης ζωής. Εμπνευσμένα από την ίδια τη ζωή ή μερικές φορές διασκευές του παλαιού αθηναϊκού θεάτρου καθώς και λαϊκά μυθιστορήματα, ποιήματα, κινηματογράφο κλπ. Άλλοτε έχουν θέμα ερωτικές ιστορίες, δράμα, άλλοτε σατιρίζονται πρόσωπα και γενικά διάφορα κοινωνικά καθημερινά θέματα που μας θυμίζουν περιπέτειες, γεγονότα και μηνύματα όπως φτώχεια, ανεργία, αδικία, απληστία. Έργα όπως: Η ανθοπώλις των Αθηνών, Ο θείος από την Αμερική, Τα μπαγλαϊμ κουκιά, Η γέννησης του Κολλητηριού, Ο άσωτος υιός, Η ωραία του Πέραν, Η Γκόλφω, Εσμέ η τουρκοπούλα, Η δολοφονία του Αθανασόπουλου, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας , Ο γάμος του επαίτη κλπ.

Θρησκευτικά

Έργα με έντονο θρησκευτικό περιεχόμενο ή μήνυμα. Παρμένα από τη χριστιανική θρησκευτική παράδοση. Έργα όπως: Κασσιανή, Ο κόκκινος διάβολος, Κόλαση και παράδεισος, Κοσμάς ο Αιτωλός κλπ.

Εποχής

Έργα εμπνευσμένα από την ιστορία όπως τα ηρωικά που αναφέρονται πιο πάνω, έργα με θέμα τη γερμανική κατοχή όπου παιζόντουσαν τη συγκεκριμένη περίοδο με αντιστασιακό χαρακτήρα για να εμψυχώνουν το κοινό, ιστορικά έργα της εποχής του Βυζαντίου, πολεμικά κλπ. Έργα όπως: Ο Καραγκιόζης γερμανοκρατούμενος, Τρεις τρελοί στην κόλαση, Ο στρατηγός Βελισάριος, Εν τούτω νίκα, Ιουστινιανός και Θεοδώρα, Η χάρη του βασιλιά, Οι αντάρτες της Μακεδονίας κλπ.

Επικαιρότητας

Σατυρικά και κοινωνικά έργα που αναφέρονται στα γεγονότα της καθημερινότητας. Έργα όπως: Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός, Οι δημαρχιακές εκλογές, Το δράμα του Αθανασόπουλου, Το σιδέρωμα της Σπυριδούλας κ.α.

Παραμύθια

Έργα εμπνευσμένα από λαογραφία, παραδόσεις, βιβλία, θρύλους, μυθιστορήματα, παραμύθια και λαϊκές φυλλάδες. Έργα όπως: Το μαγεμένο δέντρο, Η μάγισσα του νεκροταφείου, Η μάγισσα στρίγκλα, Τα τρία αινίγματα, Ο Μέγας Αλέξανδρος και το θεριό κλπ.

Μυθολογικά

Έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία όπου ο Καραγκιόζης παίρνει το ρόλο βοηθού ενός μυθικού ήρωα ή απλώς συμμετέχει ως αφηγητής. Έργα όπως: Θησέας και Μινώταυρος, Η Λερναία Ύδρα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου