Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Πώς και γιατί "έπιασε" ο Καραγκιόζης στην Ελλάδα


Κείμενα - Έρευνα: Τάσος Ανδριώτης

Μόλις εξαπλώθηκε το θέατρο σκιών στην Ελλάδα με ελληνικά πλέον στοιχεία θα μιλήσουμε στο τι έκανε τον κόσμο να αγαπήσει αυτό το θέαμα και να το επιζητά.
Πέρα από τη μαγευτική εικόνα των σκιών, που γοήτευε μικρούς και μεγάλους και πέρα απ’ τα περίφημα καλαμπούρια του μπερντέ, ο Καραγκιόζης ήταν ένας τρόπος εκτόνωσης για το λαό.
Στα τέλη του 1800 παίζονται πολλές παραστάσεις ανά διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Τα έργα που κυριαρχούν είναι οι ηρωικές παραστάσεις όπου διαδραματίζονται την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Μιας και δεν είχανε περάσει πολλά χρόνια απ’ την απελευθέρωση, ο κόσμος είχε επιθυμία να βλέπει αυτά τα έργα, να βλέπει τους ήρωες και τις περιπέτειές τους απέναντι στους τούρκους κατακτητές κι έβγαζε το άχτι του όταν σκοτωνόταν ένας αιμοβόρος πασάς.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που έγιναν τραγικά περιστατικά την ώρα της παράστασης.
Ο γιος του Αντώνη Μόλλα, επίσης καραγκιοζοπαίκτης Δημήτρης Μόλλας αναφέρει ότι όταν ο πατέρας του έπαιξε τον Αθανάσιο Διάκο στη Δεξαμενή, η γυναίκα ενός λοχαγού λιποθύμησε απ’ τη συγκίνηση και ο λοχαγός άντρας της διέταξε να σταματήσει η παράσταση. Ο Μόλλας αρνήθηκε κι έτσι ο λοχαγός πυροβόλησε στο πανί και τραυμάτισε το Μόλλα και σκότωσε ένα βοηθό του.
Στη γερμανική κατοχή, ο Καραγκιόζης συνέχισε να εμψυχώνει το λαό με τα επίκαιρα τότε έργα του. Όμως κι αυτή την εποχή πολλοί καραγκιοζοπαίκτες κινδύνεψαν κι έβαζαν τσιλιαδόρους την ώρα της παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου