Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Οι ρεκλάμες στο θέατρο σκιών


Οι καραγκιοζοπαίκτες για να διαφημίσουν τις παραστάσεις τους έφτιαχναν ρεκλάμες (διαφημιστικές αφίσες) από χαρτί του μέτρου ή πανί και τις έβαζαν έξω ή μέσα στην είσοδο στο μέρος όπου θα γινόταν η βραδινή παράσταση. Οι ρεκλάμες συνήθως απεικόνιζαν σκηνές από την κορύφωση του έργου. Ο πρώτος που είσαγε τη ρεκλάμα στον Καραγκιόζη ήταν ο Σωτήρης Σπαθάρης. Ο λαϊκός ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989) γοητευμένος από τις ρεκλάμες του Καραγκιόζη:
«Να μια ζωγραφική που πρέπει να κάνει κανείς.»
«Χρόνια προσπάθησα να συλλάβω το μυστικό που είχαν οι ρεκλάμες του Καραγκιόζη. Ζωγράφιζα με τα ίδια χρώματα, στο ίδιο χαρτί…»
«Δημιουργούν νέες αρμονίες και μια ατμόσφαιρα θεατρικής αναμονής, όπου το ρεαλιστικό και το φανταστικό συνυπάρχουν σε ευτυχισμένες ενώσεις.»
«Ήταν οι οδηγοί στη δουλειά μου. Τα φόντα τα μεταχειριζόμουνα όπως ο Ματίς τα κεντήματα απ' το Μαρόκο. Δηλαδή ως φόντα στα μοντέλα μου. Μαζί με τις διαφημίσεις που ήταν κρεμασμένες δίπλα, με παρέσυραν να ακολουθήσω το νόμο τους και στο ζωγράφισμα της φιγούρας (…)»
«Έμαθα πολλά από τον Σωτήρη Σπαθάρη, γιατί ήθελα να μάθω. Μου 'μαθε να ζωγραφίζω με ψαρόκολλα, δίνοντάς μου με δυο λόγια μονάχα το απλούστατο μυστικό μιας άφατης μαγείας (...)»
Σε όποιον καραγκιοζοπαίκτη δεν  "έπιανε’" το χέρι του, απαραίτητος ήταν κάποιος ζωγράφος για να διαφημίσει το έργο του. Εκτός από πολλούς καραγκιοζοπαίκτες οι οποίοι ζωγράφιζαν, σημαντικοί ζωγράφοι ρεκλάμας και σκηνικών στον Καραγκιόζη, ήταν ο Χρήστος Δασκαλάκης (Ψαριανός), Μιχάλης Πρόσφυγας, Γρηγόρης Πέττας, Ανδρέας Κυριαζόπουλος κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου